Bu Blogda Ara

2 Temmuz 2015 Perşembe

Asansor CE ve TSE Belgesi Nasil Alini

Asansör CE ve TSE Belgesi Nasıl Alınır?

Taşar Danışmanlık Belgelendirme Firmaları
İstanbul Belgelendirme Firmaları
İzzetin Çalışlar Cad. Ömür Sok. No 15/B D:
1Bahçelievler istanbul
GSM : 0544 838 23 23
Tel : 0212 274 59 59
Faks : 0212 644 84 11
http://www.tasardanismanlik.com/iletisim/

17 Mar 2015
Kalite belgelendirme,iso belgelendirme alanında önde gelen firmaların şirketlerin yer aldığı firma rehberinde iş bağlantıları yapın -TurkExim.
10 Mar 2015
İstanbul'daki iso belgelendirme,kalite belgelendirme ,ürün belgelendirme firmaları iletişim bilgileri TurkExim'de.
17 Mar 2015
istanbul iso 9001 kalite belgelendirme firmaları rehberi -TurkExim.
23 Nis 2014
Belgelendirme yanı sıra eğitim, gözetim ve muayene hizmetleri de vermekteyiz. Firma Ürün Ve Hizmetleri ... Görüntüle. Bunlar da ilginizi çekebilir: belgelendirme firmalari istanbul · kalite belgelendirme firmalari · istanbul iso ...

10 Mar 2015
... Firmaları İstanbul -TurkExim. www.ithalatihracat.biz/?pnum=3230. İstanbul belgelendirme şirketleri ile ilgili aramalar : belgelendirme firmaları ,iso ... istanbul patent marka danışmanlık,kalite belgelendirme firmaları istanbul .

Asansör Yönetmeliği ( 95/16 /AT )

Günümüzde asansörlerin biz kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya arz edilmelerini teminen Asansör Yönetmeliği ( 95/16 /AT ) yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, binalarda ve inşaatlarda, sürekli olarak kullanılan asansörleri ve asansörlerde kullanılacak güvenlik aksamlarını kapsamaktadır.

Elisha Graves OTIS ilk güvenli asansörü 1953’ te satışa çıkardı. İlk satıştan yaklaşık bir yıl sonra,  1854 New York Yeni Dünya Fuarında ( New World’s Fair , New York ), üzerinde durduğu platformu tutan tek halatı kalabalığın şaşkın baklışları arasında kesti. Bir baltayla kendisini tutan halattan kurtulan platform sadece birkaç satimetre düşerek durdu. Bu inanılmaz gösteriden sonra, OTIS’ in siparişleri her yıl katlanarak arttı.
Asansörlerin uygarlığımızın geldiği noktada önemli bir payı vardır. Asansörler olmasaydı şehirlerimizde, çoğumuzun barındığı yüksek yapılar, gökdelenler inşa edilemezdi, birçok sanayi kolu gelişemezdi.  Asansörler bizlere modern binalarda gittikçe artan düzeyde konforlu ve güvenli erişim sağlamaktadır, ve bu güvenilirliğin sağlandığından emin olmak için artık bir baltaya ihtiyacımız yok.
Günümüzde   asansörlerin biz kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde piyasaya arz edilmelerini teminen Asansör Yönetmeliği ( 95/16 /AT ) yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, binalarda ve inşaatlarda, sürekli olarak kullanılan asansörleri ve  asansörlerde kullanılacak güvenlik aksamlarını kapsamaktadır.
Asansör Yönetmeliğinin iki  temel amacı vardır;  asansörlerin ve güvenlik aksamlarının, yüksek sağlık ve güvenlik koşullarını sağladıkları sürece serbest dolaşımda kalabilmelerine müsade etmektir. Bu yönetmelik asansör montajı yapan firmalara ve güvenlik aksamı üreticilerine tercih edebilecekleri modül adı verilen çeşitli uygunluk değerlendirme prosedürleri sunmaktadır. Bu yönüyle de asansör yönetmeliği, Global ve Yeni Yaklaşım Uygunluk değerlendirme yöntemlerine iyi bir örnek teşkil etmektedir.
Asansör, binalarda ve inşaatlarda, belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemde 15°’ den fazla açı oluşturan sabit raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olan ve;
insanların,
insanların ve yüklerin
kabine girilebiliyorsa, yani bir kişi zorlanmadan kabine girebiliyorsa ve kabin içindeki bir kişinin kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirilmiş kontrollerle teçhiz edilmiş ise, sadece yüklerin taşınmasına yönelik tertibatı
ifade etmektedir.
Güvenlik  aksamı için yönetmelikte geçen açık bir tarif  aslında yoktur. Asansörü oluşturan komponentlerin çoğu bir şekilde asansörün güvenli çalışması ile alakalıdır. Ancak güvenlik aksamı olarak adlandırdığımız komponentler asansörün güvenli çalışmasından çok emniyet fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla kullanılan teçhizattır. Yönetmeliğin Ek IV’ ün de bu komponentler listelenmiştir.
Görünür bir şekilde iliştirilen CE İşareti, asansörün veya güvenlik aksamının, bu yönetmeliğin temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşıladığını ve geçerli bir uygunluk değerlendirme prosedürünün uygulanıldığını belirtir. Sözü edilen gerekliliklerin karşılandığını varsayabilmemizin en iyi yolu Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayınlamak  zorunda olan harmonize standartlar kullanmaktır.  Asansörler için oluşturulan standartların çoğu CEN Teknik Komite 10 tarafından oluşturulur. CEN  TC 10 özel bir numaralandırma sistemi geliştirerek asansör standart  ailesini EN 81 ile başlayacak şekilde tasarlamıştır.
Güvenlik aksamlarının uygunluğunun değerlendirmesi
Güvenlik aksamları için ugunluk değerlendirme yöntemleri dizayn ve üretim olarak iki aşamadan meydana gelmektedir.
Tasarım aşaması
Model güvenlik aksamı Onaylanmış Kuruluş tarafından AT Tip İncemesine  tabi tutulmalıdır. ( Ek V-A , modül B )
Model güvenlik aksamının uyunluğu üretici tarafından incelenmeli ve üreticinin işlettiği tam kalite güvence sistemi Onaylanmış Kuruluş tarafından onaylanmalıdır ( Ek IX , modül H )
Üretim aşaması
Model güvenlik aksamı eğer AT Tip İncelemesine tabi tutulmuş ise, üretici aksamların gerçekten onaylanan tipe uygun üretildiğini sağlamak ve emin olmak için aşağıdaki yöntemlerden birine başvurmalıdır.
Onaylanmış Kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen rastgele kontrollerle tipe uygunluk. ( Ek-XI , Modül C )
Güvenlik aksamının testleri ve son muayenesi için Onaylanmış Kuruluş tarafından onaylanan bir kalite sistemi işletmesi ( Ek-VIII ,  modül E )
Hangi Uygunluk değerlendirme yöntemi seçilirse seçilsin üretici CE İşaretini her aksama iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir   ( Ek-2A )
Asansörlerin uygunluğunun değerlendirmesi
Güvenlik aksamlarında olduğu gibi asansörlerde de uygunluk değerlendirme yöntemleri dizayn ve üretim olmak üzere iki aşamada değerlendirilir.
Tasarım aşaması
Model asansör Onaylanmış Kuruluş tarafından AT Tip İncemesine  tabi tutulmalıdır. ( Ek V-BmodülB )
Model asansörün uyunluğu asansör montaj firması tarafından incelenmeli ve üreticinin işlettiği tam kalite güvence sistemi Onaylanmış Kuruluş tarafından onaylanmalıdır ( Ek IX ,modül,H )
Asansörün dizaynı Onaylanmış Kuruluş tarafından birim doğrulamasına tabi tutulur ( Ek X , modül G )
Tasarımda tam kalite güvence sistemi uygulandığında ve asansörün tasarımı ilgili harmonize standarda tamamen uymuyorsa Onaylanmış Kuruluş tarafından tasarım muayenesine tabi tutulur ve yönetmeliğin hükümlerine uygunluk neticesinde ‘ AT Tasarım İnceme Belgesi ‘ verilir.
Montaj aşaması
Montajı yapılan asansörün,  bir önceki aşamada tasarımı denetlenmiş  asansöre uygunluğunun kontrolü için, asansör montaj firması aşağıdaki alternatif yöntemlerden birini seçer,
Montajı yapılan asansörün Onaylanmış Kuruluş tarafından son ( Ek VI , Modül G )
Asansörün testlerinin ve son muayenesinin montajcı tarafından, Onaylanmış Kuruluşun onayladığı bir ürün kalite güvence sistemi altında yapması   ( Ek XII ,  modül E )
Asansörün testlerinin ve son muayenesinin asansör montaj firması tarafından, Onaylanmış Kuruluşun onayladığı bir üretim kalite güvence sistemi altında yapması   ( Ek XIV ,  modül D )
Asansörün testlerinin ve son muayenesinin asansör montaj firması tarafından, Onaylanmış Kuruluşun onayladığı tasarım aşamasınıda içeren bir tam kalite güvence sistemi altında yapması   ( Ek XIII, modül H ). Onaylanmış Kuruluş tarafından birim doğrulamasına tabi tutulan asansörlerin hem tasarım hem de montaj aşamalarını kapsar ( Ek X , modül G ) .Hangi Uygunluk değerlendirme yöntemi seçilirse seçilsin asansör montaj firması CE İşaretini her asansöre iliştirmeli ve AT uygunluk beyanı düzenlemelidir   ( Ek-2B )Sonuç olarak, CE İşareti, asansörlerde okunaklı ve silinmez bir şekilde kabine asansör montaj firmasının bilgilerinin, seri numarasının, montaj yılının ve tip bilgisinin bulunduğu plakaya iliştirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Adresimiz
www.ithalatihracat.biz
info@ithalatihracat.biz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Formu/Contact Form

Ad

E-posta *

Mesaj *