Fasıl 22 Meşrubat, alkollü içkiler ve sirke
POZİSYON NO | EŞYANIN TANIMI |
22.01 2201.10 2201.10.11.00.00 2201.10.19.00.00 2201.10.90.00.00 2201.90 2201.90.00.00.11 2201.90.00.00.19 22.02 2202.10 2202.10.00.00.11 2202.10.00.00.12 2202.10.00.00.13 2202.10.00.00.19 2202.90 2202.90.10.00.11 2202.90.10.00.19 2202.90.91.00.00 2202.90.95.00.00 2202.90.99.00.00 2203.00 2203.00.01.00.00 2203.00.09.00.00 2203.00.10.00.00 22.04 2204.10 2204.10.11.00.00 2204.10.91.00.00 2204.10.93.00.11 2204.10.93.00.12 2204.10.94.00.00 2204.10.96.00.00 2204.10.98.00.00 2204.21 2204.21.06.00.00 2204.21.07.00.00 2204.21.08.00.00 2204.21.09.00.00 2204.21.11.00.00 2204.21.12.00.00 2204.21.13.00.00 2204.21.17.00.00 2204.21.18.00.00 2204.21.19.00.00 2204.21.22.00.00 2204.21.23.00.00 2204.21.24.00.00 2204.21.26.00.00 2204.21.27.00.00 2204.21.28.00.00 2204.21.32.00.00 2204.21.34.00.00 2204.21.36.00.00 2204.21.37.00.00 2204.21.38.00.00 2204.21.42.00.00 2204.21.43.00.00 2204.21.44.00.00 2204.21.46.00.00 2204.21.47.00.00 2204.21.48.00.00 2204.21.62.00.00 2204.21.66.00.00 2204.21.67.00.00 2204.21.68.00.00 2204.21.69.00.00 2204.21.71.00.00 2204.21.74.00.00 2204.21.76.00.00 2204.21.77.00.00 2204.21.78.00.00 2204.21.79.00.00 2204.21.80.00.00 2204.21.81.00.00 2204.21.82.00.00 2204.21.83.00.00 2204.21.84.00.00 2204.21.85.00.00 2204.21.86.00.00 2204.21.87.00.00 2204.21.88.00.00 2204.21.89.00.00 2204.21.90.00.00 2204.21.91.00.00 2204.21.92.00.00 2204.21.93.00.00 2204.21.94.00.00 2204.21.95.00.00 2204.21.96.00.00 2204.21.97.00.00 2204.21.98.00.00 2204.29 2204.29.10.00.00 2204.29.11.00.00 2204.29.12.00.00 2204.29.13.00.00 2204.29.17.00.00 2204.29.18.00.00 2204.29.42.00.00 2204.29.43.00.00 2204.29.44.00.00 2204.29.46.00.00 2204.29.47.00.00 2204.29.48.00.00 2204.29.58.00.00 2204.29.79.00.00 2204.29.80.00.00 2204.29.81.00.00 2204.29.82.00.00 2204.29.83.00.00 2204.29.84.00.00 2204.29.85.00.00 2204.29.86.00.00 2204.29.87.00.00 2204.29.88.00.00 2204.29.89.00.00 2204.29.90.00.00 2204.29.91.00.00 2204.29.92.00.00 2204.29.93.00.00 2204.29.94.00.00 2204.29.95.00.00 2204.29.96.00.00 2204.29.97.00.00 2204.29.98.00.00 2204.30 2204.30.10.00.00 2204.30.92.00.00 2204.30.94.00.00 2204.30.96.00.00 2204.30.98.00.00 22.05 2205.10 2205.10.10.00.00 2205.10.90.00.11 2205.10.90.00.12 2205.90 2205.90.10.00.00 2205.90.90.00.11 2205.90.90.00.12 2206.00 2206.00.10.00.00 2206.00.31.00.00 2206.00.39.00.00 2206.00.51.00.00 2206.00.59.00.00 2206.00.81.00.00 2206.00.89.00.00 22.07 2207.10 2207.10.00.10.11 2207.10.00.10.12 2207.10.00.90.11 2207.10.00.90.12 2207.20 2207.20.00.10.13 2207.20.00.10.14 2207.20.00.10.15 2207.20.00.90.13 2207.20.00.90.14 2207.20.00.90.15 22.08 2208.20 2208.20.12.00.00 2208.20.14.00.00 2208.20.26.00.00 2208.20.27.00.00 2208.20.29.00.00 2208.20.40.00.00 2208.20.62.00.00 2208.20.64.00.00 2208.20.86.00.00 2208.20.87.00.00 2208.20.89.00.00 2208.30 2208.30.11.00.00 2208.30.19.00.00 2208.30.30.00.00 2208.30.41.00.00 2208.30.49.00.00 2208.30.61.00.00 2208.30.69.00.00 2208.30.71.00.00 2208.30.79.00.00 2208.30.82.00.00 2208.30.88.00.00 2208.40 2208.40.11.00.00 2208.40.31.00.11 2208.40.31.00.12 2208.40.39.00.11 2208.40.39.00.12 2208.40.51.00.00 2208.40.91.00.11 2208.40.91.00.12 2208.40.99.00.00 2208.50 2208.50.11.00.00 2208.50.19.00.00 2208.50.91.00.00 2208.50.99.00.00 2208.60 2208.60.11.00.00 2208.60.19.00.00 2208.60.91.00.00 2208.60.99.00.00 2208.70 2208.70.10.00.00 2208.70.90.00.00 2208.90 2208.90.11.00.00 2208.90.19.00.00 2208.90.33.00.00 2208.90.38.00.00 2208.90.41.00.00 2208.90.45.00.00 2208.90.48.00.11 2208.90.48.00.19 2208.90.52.00.00 2208.90.54.00.00 2208.90.56.00.00 2208.90.69.00.00 2208.90.71.00.11 2208.90.71.00.19 2208.90.75.00.00 2208.90.77.00.00 2208.90.78.00.00 2208.90.91.10.00 2208.90.91.90.00 2208.90.99.10.00 2208.90.99.90.00 2209.00 2209.00.11.00.00 2209.00.19.00.00 2209.00.91.00.00 2209.00.99.00.00 | Sular (tabii ve suni mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş); buz ve kar: - Mineral sular ve gazlı sular : - - Tabii mineral sular: - - - Karbonatlandırılmamış - - - Diğerleri - - Diğerleri - Diğerleri - - İçme suyu - - Diğerleri Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış veya aromalandırılmış) ve alkolsüz diğer içecekler (20.09 pozisyonundaki meyve ve sebze suları hariç): - Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış ve aromalandırılmış) - - Sade gazozlar - - Meyvalı gazozlar - - Kolalı gazozlar - - Diğerleri - Diğerleri: - - 04.01 ila 04.04 Pozisyonlarındaki ürünleri veya bu pozisyonlardaki ürünlerden elde edilen katı yağı içermeyenler - - - Alkolsüz bira - - - Diğerleri - - Diğerleri: - - - 04.01 ila 04.04 pozisyonlarındaki ürünlerden elde edilen katı yağ oranı ağırlık itibariyle % 0,2 'den az olanlar - - - 04.01 ila 04.04 pozisyonlarındaki ürünlerden elde edilen katı yağ oranı ağırlık itibariyle % 0,2 veya daha fazla fakat % 2 'den az olanlar - - - 04.01 iIa 04.04 pozisyonlarındaki ürünlerden elde edilen katı yağ oranı ağırlık itibariyle % 2 veya daha fazla olanlar Malttan üretilen biralar: - Muhtevası 10 litre veya daha az olan kaplarda : - - Şişede olanlar - - Diğerleri - Muhtevası 10 litreyi geçen kaplarda olanlar Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil); üzüm şırası (20.09 pozisyonunda yer alanlar hariç): - Köpüklü şaraplar - - Korunmuş menşe işareti (PDO) olanlar: - - - Şampanya - - - Asti köpüklü şarap - - - Diğerleri - - - - Suni köpüklü şaraplar - - - - Tabii köpüklü şaraplar - - Korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar - - Diğerleri - Diğer şaraplar; fermantasyonu alkol ilavesi ile önlenmiş veya durdurulmuş üzüm şırası: - - Muhtevası 2 litre veya daha az kaplarda olanlar: - - - Mantar tıpaların tutucularla şişe ağzına tutturulmuş olduğu şişeli şaraplar (2204.10.alt pozisyonundakiler hariç); 20 oC'deki ısıda karbondioksit basıncı en az 1 en fazla 3 bar olan, başkaca surette hazır hale getirilmiş şaraplar: - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) olanlar - - - - Korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar - - - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar - - - - Diğerleri - - - Diğerleri : - - - - Avrupa Topluluğunda üretilmiş olanlar: - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 15'ü geçmeyenler : - - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) olanlar: - - - - - - - Beyaz: - - - - - - - - Alsace - - - - - - - - Bordeaux - - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) - - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) - - - - - - - - Mosel - Saar - Ruwer - - - - - - - - Pfalz - - - - - - - - Rheinhessen - - - - - - - - Tokay - - - - - - - - Lazio (Latium) - - - - - - - - Toscana (Tuscany) - - - - - - - - Trentino, Alto Adige ve Friuli - - - - - - - - Veneto - - - - - - - - Vinho Verde - - - - - - - - Penedés - - - - - - - - Rioja - - - - - - - - Valencia - - - - - - - - Diğerleri - - - - - - - Diğerleri : - - - - - - - - Bordeaux - - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) - - - - - - - - Beaujotais - - - - - - - - Cotes du Rhone - - - - - - - - Languedoc - Roussillon - - - - - - - - Val de Loire (Loire Valley) - - - - - - - - Piemonte (Piemont) - - - - - - - - Toscana (Tuscany) - - - - - - - - Trentino ve Alto Adige - - - - - - - - Veneto - - - - - - - - Dao, Bairrada ve Douro - - - - - - - - Navarra - - - - - - - - Penedés - - - - - - - - Rioja - - - - - - - - Valdepenas - - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar : - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar: - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğerleri: - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 15'i geçen fakat % 22'yi geçmeyenler : - - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) veya korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar: - - - - - - - Madeira ve Setubal muscatel - - - - - - - Sherry - - - - - - - Marsala - - - - - - - Samos ve Muscat de Lemnos - - - - - - - Port - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğerleri - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 22'yi geçenler - - - - Diğerleri: - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) veya korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - - - - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - - - - - Diğerleri: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - - Diğerleri : - - - Mantar tıpaların tutucularla şişe ağzına tutturulmuş olduğu şişeli şaraplar (2204.10.alt pozisyonundakiler hariç); 20 oC'deki ısıda karbondioksit basıncı en az 1 en fazla 3 bar olan, başkaca surette hazır hale getirilmiş şaraplar - - - Diğerleri : - - - - Avrupa Topluluğunda üretilmiş olanlar: - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 15'i geçmeyenler : - - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO)olanlar : - - - - - - - Beyaz: - - - - - - - - Tokay - - - - - - - - Bordeaux - - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) - - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) - - - - - - - - Diğerleri - - - - - - - Diğerleri : - - - - - - - - Bordeaux - - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) - - - - - - - - Beaujolais - - - - - - - - Cotes du Rhone - - - - - - - - Languedoc - Roussillon - - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) - - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar: - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar: - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğerleri : - - - - - - - Beyaz - - - - - - - Diğerleri - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 15 'i geçen fakat % 22 'yi geçmeyenler : - - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) veya korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar: - - - - - - - Madeira ve Setubal muscatel - - - - - - - Sherry - - - - - - - Marsala - - - - - - - Samos ve Muscat de Lemnos - - - - - - - Port - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğerleri - - - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 22'yi geçenler - - - - Diğerleri: - - - - - Korunmuş menşe işareti (PDO) veya korunmuş coğrafi işareti (PGI) olanlar: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - - - - - Diğer sepaj (Tek bir üzüm çeşidinden üretilen) şaraplar: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - - - - - Diğerleri: - - - - - - Beyaz - - - - - - Diğerleri - Diğer üzüm şıraları : - - Fermentasyonu devam eden veya fermantasyonu alkol ilavesinden başka şekilde durdurulmuş olanlar - - Diğerleri : - - - 20 oC'deki yoğunluğu 1,33 gr/m3 . veya daha az olup alkol derecesi hacim itibariyle % 1'i geçmeyenler : - - - - Konsantre edilmiş - - - - Diğerleri - - - Diğerleri : - - - - Konsantre edilmiş - - - - Diğerleri Vermut ve diğer taze üzüm şarapları (bitkiler veya kokulu madde- lerle aromalandırılmış) : - Muhtevası 2 litre veya daha az kaplarda olanlar : - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 veya daha az olanlar - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 'den fazla olanlar - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 'den fazla fakat % 22'den az olanlar - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 22'den fazla olanlar - Diğerleri : - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 veya daha az olanlar - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 'den fazla olanlar - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 'den fazla fakat % 22'den az olanlar - - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 22 'den fazla olanlar Fermente edilmiş diğer içecekler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içeceklerin karışımları ve fermente edilmiş içeceklerle alkolsüz içeceklerin karışımları: - Meyva posalarından yapılanlar - Diğerleri: - - Köpüklü olanlar : - - - Elma şarabı ve armut şarabı - - - Diğerleri - - Köpüksüz olanlar: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar : - - - - Elma şarabı ve armut şarabı - - - - Diğerleri - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar : - - - - Elma şarabı ve armut şarabı - - - - Diğerleri Alkol derecesi hacim itibariyle % 80 veya daha fazla olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler : - AlkoI derecesi hacim itibariyle % 80 veya daha fazla olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol - - Tarım ürünlerinden elde edilenler - - - Dökme etil alkol - - - Ambalajlı etil alkol - - Diğerleri - - - Dökme etil alkol - - - Ambalajlı etil alkol - Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler : - - Tarım ürünlerinden elde edilenler - - - Dökme etil alkol - - - Ambalajlı etil alkol - - - Alkollü içkiler - - Diğerleri - - - Dökme etil alkol - - - Ambalajlı etil alkol - - - Alkollü içkiler Alkol derecesi hacim itibariyle % 80'den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler : - Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkolIü içkiler: - - Muhtevası 2 litre veya daha az kaplarda olanlar : - - - Konyak - - - Armanyak - - - Grappa - - - Jerez brendisi - - - Diğerleri - - Muhteviyatı 2 litreyi geçen kaplarda olanlar : - - - Ham damıtılmış olanlar (işlenmemiş distilat) - - - Diğerleri : - - - - Konyak - - - - Armanyak - - - - Grappa - - - - Jerez brendisi - - - - Diğerleri - Viskiler: - - Burbon viski : - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - İskoç viskisi : - - - Saf malt viskisi - - - Karıştırılmış malt viski : - - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - - Saf ve karıştırılmış tahıl viskisi: - - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - - Diğer karıştırılmış viski: - - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - Diğerleri : - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - Rom ve fermente edilmiş şeker kamışı ürünlerinin damıtılmasıyla elde edilen diğer içkiler: - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar : - - - Saf alkolün hektolitresinde 225 gram veya daha fazla etil ve metil alkolden başka uçucu maddeler içeren rom (% 10 toleransla) - - - Diğerleri : - - - - Kıymeti saf alkolün litresinde 7,9 Euro'yu geçenler - - - - - Rom - - - - - Tafia - - - - Diğerleri - - - - - Rom - - - - - Tafia - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar : - - - Saf alkolün hektolitresinde 225 gram veya daha fazla etil ve metil alkolden başka uçucu maddeler içeren rom (% 10 toleransla) - - - Diğerleri : - - - - Kıymeti saf alkolün litresinde 2 Euro'yu geçenler - - - - - Rom - - - - - Tafia - - - - Diğerleri - Cin ve Geneva - - Cin: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - Geneva : - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - Votka - - Alkol derecesi hacim itibariyle %45,4 veya daha az olanlar: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - Alkol derecesi hacim itibariyle %45,4' den fazla olanlar: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - Likörler - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - Diğerleri: - - Arak: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - Erik, armut ve kirazdan damıtma yoluyla elde edilen alkollü içkiler (likörler hariç) : - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - - Damıtma yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler ve içecekler: - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar : - - - - Uzo - - - - Diğerleri : - - - - - Damıtma yoluyla elde edilen alkollü içkiler (likörler hariç) : - - - - - - Meyvalardan damıtım yoluyla elde edilenler : - - - - - - - Calvados - - - - - - - Diğerleri - - - - - - - - Rakı - - - - - - - - Diğerleri - - - - - - Diğerleri: - - - - - - - Korn - - - - - - - Tekila - - - - - - - Diğerleri - - - - - Diğer alkollü içecekler - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar: - - - - Damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler (likörler hariç): - - - - - Meyvelerden damıtım yoluyla elde edilenler - - - - - - Rakı - - - - - - Diğerleri - - - - - Tekila - - - - - Diğerleri - - - - Diğer alkollü içecekler - - Alkol derecesi hacim itibariyle % 80' den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol : - - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar : - - - - Tarım ürünlerinden elde edilenler - - - - Diğerleri - - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar : - - - - Tarım ürünlerinden elde edilenler - - - - Diğerleri Sirkeler ve asetik asitten elde edilen sirke yerine geçen maddeler: - Şarap sirkeleri: - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar - Diğerleri: - - Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar - - Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar |
FASIL 22
YanıtlaSilMEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE
Fasıl Notları.
1.- Aşağıda yazılı olanlar bu Fasıla dahil değildir:
(a) Bu Fasılda yer alan, yemek pişirmede kullanılmak amacıyla hazırlanmış ve dolayısıyla içecek olarak tüketilmeye uygun olmayan ürünler (22.09 pozisyonunda yer alanlar hariç) (genellikle 21.03 pozisyonu);
(b) Deniz suyu (25.01 pozisyonu);
(c) Damıtılmış veya iletkenliği olan sular ve benzeri saflıktaki sular (28.53 pozisyonu);
(d) Ağırlık itibariyle %10'dan fazla asetik asit içeren asetik asit çözeltisi (29.15 pozisyonu)
(e) 30.03 veya 30.04 pozisyonlarındaki ilaçlar; veya
(f) Parfümeri ve tuvalet müstahzarları (Fasıl 33)
2.- Bu Fasıl ile 20 ve 21. Fasılların tatbikinde, ²hacim itibariyle alkol derecesi² 20 °C sıcaklıkta tespit edilecektir.
3.- 22.02 pozisyonu anlamında, ²alkolsüz içecekler² tabirinden, alkol derecesi hacim itibariyle %0.5'i geçmeyen içecekler anlaşılır. Alkollü içkiler, duruma göre, 22.03 ila 22.06 veya 22.08 pozisyonlarında yer alırlar.
Altpozisyon Notu:
1.- 2204.10 altpozisyonunun tatbikinde ²köpüklü şarap² tabirinden, 20 °C sıcaklıkta kapalı kaplarda tutulduğunda basıncı 3 bar veya daha fazla olan şaraplar anlaşılır.
GENEL AÇIKLAMALAR
Bu Fasıldaki ürünler, Tarifenin bundan önceki Fasıllarının içerdiği gıda maddelerinden oldukça açık bir şekilde farklı bir grubu oluşturmaktadır.
Bunlar, başlıca dört gruba ayrılırlar:
(A) Su, diğer alkolsüz içecekler ve buz.
(B) Fermente edilmiş alkollü içecekler (bira, şarap, elma şarabı, vb.)
(C) Destile edilmiş (damıtılmış) alkollü sıvılar ve içecekler (likörler, alkollü içkiler, vb.) ve etil alkol.
(D) Sirke ve sirke yerine kullanılan müstahzarlar.
Aşağıdakiler bu Fasıla dahil değildir:
YanıtlaSil(a) Fasıl 4'de yer alan sıvı süt mamulleri.
(b) Bu Fasılda yer alan (22.09 pozisyonunda yer alanlar hariç) yemek işlerinde kullanılmak için hazırlanan ve dolayısıyla içecek olarak tüketilmeye elverişli olmayan ürünler (örneğin, yemek pişirmede kullanılan şarap ve konyak) (genellikle 21.03 pozisyonu)
(c) 30.03 veya 30.04 pozisyonlarında yer alan ilaçlar.
(d) Parfümeri veya tuvalet müstahzarları (Fasıl 33).
22.01 - SULAR (TABİİ VEYA SUNİ MİNERAL SULAR VE GAZLI SULAR DAHİL) (İLAVE ŞEKER VEYA DİĞER TATLANDIRICI MADDELER KATILMAMIŞ VEYA LEZZETLENDİRİLMEMİŞ); BUZ VE KAR.
2201.10 - Mineral sular ve gazlı sular
2201.90 - Diğerleri
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
(A) Her çeşit alelade tabii sular (deniz suyu hariç - 25.01 pozisyonuna bakınız.). Bu tip sular (28.53 pozisyonunda yer alan damıtılmış veya iletken ve benzeri saflıktaki sular hariç) temizlenmiş, berraklaştırılmış veya saflaştırılmış olsun olmasın bu pozisyonda yer alır.
Tatlandırılmış veya aromalandırılmış sular bu pozisyon haricindedir. (22.02 pozisyonu).
(B) Mineral sular (Tabii veya suni)
Tabi mineral sular, mineral tuzları ve gazları içerirler. Bunların bileşimi birbirlerinden önemli ölçüde farklıdır ve genellikle ihtiva ettikleri tuzların kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılırlar, ör:
(1) Alkali (kalevi) sular,
(2) Sülfatlı sular.
(3) Halojenli sular,
(4) Kükürtlü sular,
(5) Arsenikli sular,
(6) Demirli sular.
Bu tür tabii mineral sular tabii olarak veya sonradan ilave edilmiş karbondioksit gazını da içerebilirler.
Suni mineral sular, alelade içme sularına tabii madeni su ile aynı karakteri kazandıran aktif maddeler (mineral tuzlar veya gazlar) ilavesi ile hazırlanır.
Tatlandırılmış veya aromalandırılmış (portakal, limon, vb.) mineral sular (tabii veya suni) bu pozisyon haricindedir (22.02 pozisyonu).
(C) Gazlı Sular (karbonatlanmış sular), bunlar, içine basınçlı karbondioksit gazı katılmış olan alelade içme sularıdır. Bunlara genellikle yanlış olarak ²sodalı su² veya ²Seltzer² suyu denilmektedir. Ancak, hakiki ²Seltzer² suyu bir tür tabii maden suyudur.
Tatlandırılmış veya aromalandırılmış olan gazlı sular bu pozisyon dışında kalır (22.02 pozisyonu).
(D) Buz ve kar. Buz ve kar tabiri, tabii kar ve buzla suni olarak dondurulmuş suyu anlatmaktadır.
21.05 pozisyonundaki yenilebilen buzlar ve ²karbonik asit karı² veya ²kuru buz² (katı haldeki karbondioksit gibi) (28.11 pozisyonu) bu pozisyon haricindedir.
22.02 - SULAR (MİNERAL SULAR VE GAZLI SULAR DAHİL) (İLAVE ŞEKER VEYA DİĞER TATLANDIRICI MADDELER KATILMIŞ VEYA AROMALANDIRILMIŞ) VE ALKOLSÜZ DİĞER İÇECEKLER (20.09 POZİSYONUNDAKİ MEYVE VEYA SEBZE SULARI HARİÇ).
2202.10 - Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker ve diğer tatlandırıcı maddeler katılmış veya aromalandırılmış)
YanıtlaSil2202.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, diğer pozisyonlarda ve özellikle 20.09 veya 22.01 pozisyonlarında sınıflandırılmamış ve bu Fasılın 3 no.lu Notunda tanımlanmış olan alkolsüz içecekleri içine alır.
(A) Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcılar katılmış veya aromalandırılmış)
Bu pozisyonda, diğerleri meyanında, aşağıdakiler yer alır:
(1) tatlandırılmış veya aromalandırılmış mineral sular(tabii veya suni)
(2) Limonata, portakal şurubu, kola gibi içecekler. Bunlar, tatlandırılmış veya tatlandırılmamış, meyve suyu veya esansı ile yahut bileşik hülasalar ile aromalandırılmış, bazen sitrik asit veya tartarik asit ilave edilen alelade içme sularını içerir. Bu tür içecekler genellikle karbondioksit gazı ile gazlı hale getirilmekte ve şişe veya hava geçirmez kaplarda piyasaya sunulmaktadır.
(B) Diğer alkolsüz içecekler (20.09 pozisyonundaki meyve veya sebze suları hariç)
Bu grupta, diğerleri meyanında, aşağıdakiler yer alır:
(1) Su, şeker ve süzücü maddeler ilavesi ile bir içecek olarak tüketime hazır hale getirilen demir hindi nektarı.
(2) İçilmeye hazır vaziyette olan diğer bazı alkolsüz içecekler (esası süt ve kakao olan alkolsüz içecekler gibi)
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir:
(a) Sıvı yoğurt, diğer fermente edilmiş veya ekşitilmiş süt ve krema (kakao, meyve veya diğer aroma verici maddeler ihtiva eden) (04.03 pozisyonu).
(b) 17.02 pozisyonundaki şeker şurupları ve 21.06 pozisyonundaki aromalandırılmış şeker şurupları.
(c) Doğrudan içecek olarak kullanılabilecek olsun olmasın meyve veya sebze suları (20.09 pozisyonu).
(d) 30.03 veya 30.04 pozisyonundaki ilaçlar.
22.03 - MALTTAN ÜRETİLEN BİRALAR
Bira, çimlendirilmiş arpa veya buğday, su ve genellikle şerbetçi otundan hazırlanan fermente edilmiş bir içecektir. Bu sıvının hazırlanmasında belirli miktarlarda malt haline getirilmemiş hububat da (örn; mısır veya pirinç) kullanılabilir. Şerbetçi otu biraya acı ve aromatik bir tat vermekte ve kalitesinin daha iyi bir şekilde korunmasını sağlamaktadır. Bazen fermentasyon sırasında kiraz veya diğer aroma verici maddeler ilave edilir.
Şeker (özellikle glukoz), renk verici maddeler, karbondioksit ve diğer maddeler de katılabilir.
Uygulanan fermentasyon işlemine göre iki tür bira elde edilmektedir. Düşük sıcaklıkta alt kısımdaki mayalardan elde edilen hafif fermentasyon mahsulü olan alt fermentasyon biraları veya daha yüksek sıcaklık derecesinde üst kısımdaki mayalardan elde edilen üst fermentasyon biralarıdır.
Biralar açık veya koyu renkte, tatlı veya acı, hafif veya sert olabilir. Bira, fıçılara, şişelere ya da hava geçirmez teneke kutulara konulabilir ve hafif (ale) veya sert bira (stout), vb. olarak satışa sunulabilir.
Bu pozisyon aynı zamanda, düşük alkol dereceli, fakat malt hülâsası içeriği fazla olan biraların bir vakum yoğunlaştırma suretiyle orijinal hacimlerinin 1/5 ve 1/6'ya düşünceye kadar konsantre edilmesi suretiyle elde edilen konsantre biraları da kapsar.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir:
(a) Bazen bira olarak tanımlanmasına rağmen alkol içermeyen bazı içecekler (örneğin; su ve karamelize şekerden hazırlanan içecek) (22.02 pozisyonu).
(b) Bira yapılan malttan elde edilen, alkol derecesi hacim olarak %0.5 vol. veya daha altına düşürülmüş olan ve alkolsüz bira olarak adlandırılan meşrubat (22.02 pozisyonu).
(c) 30.03 veya 30.04 pozisyonlarındaki ilaçlar.
22.04 - TAZE ÜZÜM ŞARABI (KUVVETLENDİRİLMİŞ ŞARAPLAR DAHİL); ÜZÜM ŞIRASI (20.09 POZİSYONUNDA YER ALANLAR HARİÇ).
YanıtlaSil2204.10 - Köpüklü şaraplar
-Diğer şaraplar; fermentasyonu alkol ilavesi ile önlenmiş veya durdurulmuş üzüm şırası
2204.21 -- Muhtevası 2 litre veya daha az kaplarda olanlar
2204.29 -- Diğerleri
2204.30 - Diğer üzüm şıraları
(I) Taze üzüm şarabı
Bu pozisyonda sınıflandırılan şarap, taze üzüm şırasının alkolik fermentasyon işleminden elde edilen son üründür.
Bu pozisyona aşağıdakiler dahildir:
(1) Alelade şaraplar (kırmızı, beyaz veya rosé).
(2) Alkol ile kuvvetlendirilmiş şaraplar
(3) Köpüklü şaraplar. Bunlar, karbondioksit gazı içermekte olup bu gaz ya fermentasyonun son bölümünün kapalı kaplarda gerçekleştirilmesi sırasında kendiliğinden oluşmakta (asıl köpüren şaraplar) veya şarabın şişelere doldurulmasının ardından gaz suni olarak ilave edilmektedir (gazlı şaraplar).
(4) Tatlı şaraplar (bazen şarap likörleri diye adlandırılır). Bu tür şaraplar alkolce zengin olup, genellikle yüksek şeker içeriğine (fermentasyonda bu şekerin sadece bir kısmı alkole dönüşür) sahip olan üzüm şıralarından elde edilmektedir. Bazı hallerde bu şaraplar, alkol veyahut içine alkol katılmış konsantre üzüm şırası ilave edilmek suretiyle güçlendirilmektedir. Bu tür yemek sonu şaraplarına (likörlere) şunlar dahildir: Canary, Cyprus, Lacryma Christi, Madeira, Malaga, Marsala, Port, Malmsey, Samos ve Sherry.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir:
(a) 22.05 pozisyonundaki şarap esaslı içecekler.
(b) 30.03 veya 30.04 pozisyonundaki ilaçlar.
(II) Üzüm şırası
Üzüm şırası, taze üzümlerin sıkılmasından elde edilen bir ürün olup, yeşilimtırak-sarı renkte, tatlı ve bulanık bir sıvıdır. Yapısında solüsyon halinde şeker (glukoz ve fruktoz), asitler (tartarik asit, malik asit, vb.),albuminli maddeler, mineral ve müsilaj (yapışkan maddeler) maddelerle şaraba karakteristik tat ve aroma veren unsurlar bulunmaktadır.
Üzüm şırası, engel olunmadığı taktirde kendiliğinden fermente olur (şekerlerin alkole dönüşmesi). Bu fermentasyonun son ürünü şaraptır.
Şıranın bu doğal fermentasyon eğilimi mütaj (mutage) işlemi ile yavaşlatılır veya tamamen durdurulabilir.
Mütaj işlemi aşağıda belirtilen çeşitli yollarla gerçekleşir:
(1) Salisilik asit veya diğer antiseptiklerin etkisi ile.
(2) Şıraya sülfürdioksit gazı emdirilmesi suretiyle.
(3) Alkol katılması suretiyle. Bu tip ürünler, genellikle daha ileri bir işleme tabi tutulmaksızın şarap gibi tüketilir. ²Misteller² olarak bilinen diğerleri likör şaraplarının, aperatiflerin, vb. üretiminde kullanılırlar.
(4) Soğutma yoluyla
Bu grup fermentasyonu durdurulmuş olsun olmasın, kısmen fermente olmuş şırayı da kapsamına alır. Aynı şekilde fermente olmamış fakat alkol ilave edilmiş şıra da bu grup içinde dahildir. Her iki ürünün de alkol derecesi hacimce %0.5 vol.'den fazladır.
Konsantre edilmiş olsun olmasın, fermente edilmemiş olan veya alkol derecesi hacimce %0,5 vol.'ü geçmeyen üzüm suyu ve üzüm şırası bu pozisyon haricindedir (20.09 pozisyonu).
YanıtlaSil22.05 - VERMUT VE DİĞER TAZE ÜZÜM ŞARAPLARI (BİTKİLER VEYA KOKULU MADDELERLE AROMALANDIRILMIŞ).
2205.10 - Muhtevası 2 litre veya daha az kaplarda olanlar
2205.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, genellikle iştah açıcı (aperatif) veya kuvvet verici (tonik) olarak kullanılan çeşitli içecekleri içine almaktadır. Bunlar, 22.04 pozisyonundaki taze üzümden mamul şaraptan yapılır ve bitki parçaları (yapraklar, kökler, meyveler vb.) yoluyla infüzyonu veya aromatik maddeler ile aromalandırılırlar.
Bu pozisyon, aynı zamanda ilave vitaminler veya demir bileşiklerini ihtiva eden yukarıda belirtilen tipteki içecekleri de içerebilir. Bazen ²gıda tamamlayıcısı² olarak belirtilen bu tür ürünler genel sağlık ve sıhhatin korunması amacıyla tasarlanmıştır.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir:
(a) Kuru üzümden elde edilen ve aromatik bitkiler veya aromatik maddelerle hazırlanmış olan şaraplar (22.06 pozisyonu).
(b) 30.03 veya 30.04 pozisyonlarında yer alan ilaçlar.
22.06 - FERMENTE EDİLMİŞ DİĞER İÇECEKLER (ELMA ŞARABI, ARMUT ŞARABI, BAL ŞARABI GİBİ); TARİFENİN BAŞKA YERİNDE BELİRTİLMEYEN VEYA YER ALMAYAN FERMENTE EDİLMİŞ İÇECEKLERİN KARIŞIMLARI VE FERMENTE EDİLMİŞ İÇECEKLER İLE ALKOLSÜZ İÇECEKLERİN KARIŞIMLARI.
Bu pozisyon, 22.03 ila 22.05 pozisyonlarında yer alanlar hariç olmak üzere fermente olmuş bütün içecekleri kapsar.
Bu pozisyon, diğerleri meyanında, aşağıdakileri içerir:
YanıtlaSil(1) Elma şarabı (cider), elma suyunun fermentasyonu ile elde edilen alkollü bir içecektir.
(2) Armut şarabı (perry), elma şarabına benzeyen, armut suyundan yapılan fermente bir içecektir.
(3) Bal şarabı (mead), balın su içindeki solüsyonunun fermente edilmesi ile hazırlanan bir içecektir. (bu pozisyon, beyaz şarap, aromatik maddeler ve diğer maddeler ilave edilmiş bal şarabını "hydromel vineux" kapsar).
(4) Kuru üzüm şarabı.
(5) Yaş üzüm suyu hariç diğer meyve sularından (incir, hurma veya küçük ve yumuşak meyvelerin (berry) şarapları) veya sebze sularından elde edilen ve alkol derecesi hacimce %0.5'den fazla olan şaraplar.
(6) "Malton", malt hülasası ve şarap tortusundan hazırlanan fermente bir içecektir.
(7) Spruce, ladin ağacı yapraklarından veya küçük dallarından ya da ladin esansından yapılan bir şaraptır.
(8) Saké veya pirinç şarabı.
(9) Hurma şarabı (palmiye şarabı), bazı palmiyelerin öz sularından elde edilmektedir.
(10) Zencefil birası ve şifalı ot birası, zencefil veya otların şeker ve su ile karıştırıldıktan sonra mayalarla fermente ettirilmesi yoluyla hazırlanır.
Bütün bu içecekler, ya tabii olarak köpüklü halde bulunmakta veya suni olarak karbondioksit gazı katılmak suretiyle köpürür hale getirilmektedir. Bunların içine alkol katılmak veya yapılarındaki alkol miktarı daha ileri fermentasyon işlemiyle arttırılmak suretiyle kuvvetlendirilmiş olanları da yine bu pozisyona dahil bulunmaktadır.
Bu pozisyon alkolsüz içecekler ile fermente içeceklerin karışımları ve 22.Fasılın bundan önceki pozisyonlarında bahsedilen fermente içeceklerin karışımlarını da içerir (örn; alkol derecesi hacimce %0,5'den fazla olan limonata, bira veya şarap karışımları, bira ve şarap karışımları).
Bu içkilerin bazıları ek vitaminleri veya demir bileşiklerini içerebilirler. Bazen ²gıda tamamlayıcısı² olarak tanımlanan bu ürünler genel sağlık ve sıhhatin korunması amacıyla tasarlanmıştır.
Meyve suları (elma, armut, vb.) ve alkol derecesi hacimce %0,5'i geçmeyen diğer içecekler bu pozisyon haricindedir (sırasıyla 20.09 ve 22.02 pozisyonları).
YanıtlaSil22.07 - ALKOL DERECESİ HACİM İTİBARİYLE %80 VEYA DAHA FAZLA OLAN TAĞYİR (DENATÜRE) EDİLMEMİŞ ETİL ALKOL; ALKOL DERECESİ NE OLURSA OLSUN TAĞYİR (DENATÜRE) EDİLMİŞ ETİL ALKOL VE DAMITIM YOLUYLA ELDE EDİLEN DİĞER ALKOLLÜ İÇKİLER.
2207.10 - Alkol derecesi hacim itibariyle %80 veya daha fazla olan tağyir
edilmemiş (denatüre) etil alkol
2207.20 - Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler
Etil alkol, 29.05 pozisyonundaki diğer asiklik alkollerle birlikte sınıflandırılmamış olup 29. Faslın 2 (b) notu gereğince adı geçen Fasılın haricinde bırakılmıştır.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyon kapsamındadır:
(1) Hacim üzerinden alkol derecesi hacim itibariyle %80 veya daha yüksek olan tağyir
edilmemiş etil alkol.
(2) Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş etil alkol ve diğer alkollü içkiler.
Etil alkol bira, şarap, elma şarabı (cider) ve diğer alkollü içkilerde bulunan bir alkoldür. Bu, ya mayaların veya diğer fermentlerin vasıtasıyla belirli şeker türlerinin fermentasyonunu izleyen distilasyonundan (damıtılmasından) veya suni olarak elde edilir.
Tağyir edilmiş etil alkol ve diğer tağyir edilmiş alkollü içkiler, içine bazı maddeler katılarak içilmeye elverişsiz hale getirilen, fakat sanayide kullanılabilen alkollü içkilerdir. Tağyir edici maddeler ülkelerin kendi milli mevzuatına göre değişmektedir. Tağyir için kullanılan maddelere (denaturant); odun naftası, metanol, aseton, piridin, aromatik hidrokarbonlar (benzen, vb.), renk verici maddeler dahildir.
Bu pozisyon, aynı zamanda nötr alkollü içkileri, yani su içeren ve yapısındaki ikincil unsurlar (yüksek alkoller, esterler, aldehitler, asitler, vb.) fraksiyonlu distilasyon yöntemiyle tamamen alınmış olan etil alkolü de kapsar.
Etil alkol bir çok sınai amaçlarla, örneğin; kimyasal maddelerin, verniklerin (cilaların) imalâtında çözücü, vb. olarak, ısıtma ve aydınlatma işlerinde, alkollü içeceklerin imalinde kullanılmaktadır.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir:
(a) Alkol derecesi hacim itibariyle %80'den az olan tağyir edilmemiş etil alkol (22.08 pozisyonu).
(b) Diğer alkollü içkiler (tağyir edilmemiş olanlar) (22.08 pozisyonu).
(c) Esası alkol olan katı veya yarı katı yanıcı maddeler (fueller) (bunlar genellikle ²katılaştırılmış alkol² olarak satılırlar) (36.06 pozisyonu).